Trebalo bi malo ozbiljnije poraditi na kategorijama i izvodjacima da se ne dogodi kao ove godine da u kategoriji narodne muzike bude favorizovan snimak u aranzmanu i i izvodjenju sinfonijskog orkestra .........
[quote="MIRKO"]Koliko bi po tebi trebalo napraviti kategorija ? Molim te za konkretne predloge![/quote]
Mislim da tu nema nikakve dileme, jednostavno malo je vremena i za tako “vrhunske” usi koje slusaju da za tako ktarko vreme – odnosno onoliko koliko traje numera da se cuje sve sto bi trebalo a pogotovu anomalije greske itd.... sto je po meni nemoguce. Neverujem da se na TAKTONS – u pojavi snimak koji je toliko los da dobije dvojku ili trojku. Slusajuci prethodno takmicenje mislim da su snimci bili naj ujednaceniji do sada a da su ocene bili sa mnogo vecim dijapazonom ili ti disperzijom do sada. Kad sam spomenuo kategorije mislio sam na to da se u buduce ( a svakog takmicenja ima nesto za u buduce )ne dozvoli da u kategoriji studijskih snimaka na kraju ide aplauz ( mozda razdraganih muzicara ) ili da u kategoriji N2 veliki narodni orkestri pobedi numera sa CD-a na kome Tose Proeski peva makedonsku narodnu pesmu u nekom novom aranzmanu i uz pratnju sinfonijskog orkestra Makedonskog Radia iako jena ziriranju to stavljeno kaoprimedba clanica Makedonskog Radia je tvrdila datako svira njihov narodni orkestar i da je to NJIHOV narodni orkestar, a u stvari dovoljno je uzeti originalni CD i sve ce biti jasno. No sta je bilo bilo je – svake godine se dogodi tako nesto – al’ ne izvlacimo nikakve poukeiz toga. Ne kazem da je lako cak sta vise napravljen je ogroman pomak u odnosu na ranije TAKTONS – e i stvarno sve cestitke za organizaciju jer kad mako bolje pogledate sta su sve nasi organizatori i kolege iz Novog Sada uradili to je za najvecu pohvalu, ovo gore navedeno, nikako ne bih kao grdnju vec kao vidjenje, jer postajemo pravo medjunarodno takmicenje. Mislim da bi ipak trebalo organizovati neko pred slusanje od strane ljudi koji ce zirirati materijala koji se takmici jer to nije nikakva tajna to su snimci koji su emitovani ili vec slusani i mislim da bi im samo olaksali onih “tri” minuta stresa kad treba da ocene neki snimak za koji je onaj koji je poslao misli da je dobar. Kao drugo mislim da ne bi trebalo iskljuciti efekte iz muzickih snimaka jer negde oni naprave izuzetnu atmosferu a ta ocena izostane. Mnogo sam se raspricao, nadam se da ima korisnih stvari u ovim mojim razmisljanjima.
Ima zanimljivog razmišljanja.Naravno, sve primedbe i sugestije su dobro došle.Ne mislimo da samo pokupili sva znanja ovoga sveta, zato je i upriličen forum da razmenimo mišljenja.
Ne slažem se sa idejom da treba žiriju predhodno pustiti snimak da se upoznaju pa tek onda da ocenjuju.Profesionalac koji godinama radi svoj posao, i iza koga stoji centar koji ga je poslao da kao eksperat ocenjuje snimke sigurno je sposoban da ocenjuje što se kaže na prvu loptu - zato i jeste profesionalac.Sem toga svi članovi žirija su imali predhodni trening kurs na kome su sa instruktorom prošli parametre i podsetili se na pravila Taktonsa.